door Jantien de Boer
Het nagelnieuwe album van singer-songwriter Jesca Hoop is uit, haar inmiddels derde en misschien wel meest spannende plaat tot nu toe.

Even voorstellen: Jesca Hoop groeide op in Noord-California in een Mormonenfamilie, waar ze al snel in aanraking kwam met traditionele folkmuziek. Het balletje ging rollen nadat ze via een gezamenlijke vriend Tom Waits ontmoette. De Amerikaanse rasartiest omschreef haar muziek in 2007 als volgt: ‘Her music is like going swimming in a lake at night.’ Niet het minste commentaar, inderdaad.

Naast dat ze het podium heeft gedeeld met o.a. Mark Knopfler en Eels, kreeg ook Elbows frontman Guy Garvey lucht van het talent van Hoop. Lang verhaal kort: Garvey nam Jesca onder zijn hoede, vroeg haar mee op tour en zorgde ervoor dat de zangeres verhuisde naar Manchester.

THE HOUSE THAT JACK BUILT
Nu, inmiddels vijf jaar later, ziet Jesca’s derde album het levenslicht: een verzameling liedjes waarin meerdere genres terug te horen zijn die samen een mooi geheel vormen. Jesca mixt met gemak een tikkeltje melancholische folk met uptempo pop. Tel daar scherpe teksten bij op en een stemgeluid dat je niet 1-2-3 in een hokje plaatst. The House That Jack Built is een divers album, soms luchtig en op andere momenten wat zwaar. Kortom: een sterk staaltje singer-songwriter-talent.

Bekijk hier de nieuwste videoclip van het IJslandse kwartet Sigur Rós >

En dan hebben we ook nog goed nieuws: Jesca geeft zaterdag 14 juli een akoestische showcase in Concerto, Amsterdam en toegang is helemaal gratis! Daarbij treedt de Amerikaanse zondag 15 juli op tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Check ook www.jescahoop.com voor The House That Jack Built en geniet hieronder van de eerste single van het album: Born To.